Mutfağımızda kullandığımız yağın öncelikle sağlığımıza ne kadar etkisi olduğuna dikkat ederiz.
Sınırsız faydaları sebebiyle tercihimizi çoğunlukla zeytinyağından yana yaparız.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanırız.
Zeytinyağı Yemeklerimizin, çorbalarımızın, salatalarımızın, mezelerimizin, hamur işlerimizin ve kahvaltılarımızın temel taşıdır.
Kalp dostu doğal zeytinyağı yüzde 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak da kandaki kolesterol birikimini ve kalp problemlerini azaltır. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde kalp ve damar hastalıklarından korunmanızı sağlar. Vücutta bulunan iyi kolesterol oranını arttırarak kolesterol dengesini sağlayan bir gıda maddesidir.
Metabolizma dostu doğal zeytinyağı çocuklarda beyin gelişimini, ve metabolizmayı hızlandırır.
İskelet sistemi dostu zeytinyağı içindeki K vitamini sayesinde kemik yapısını korur. A vitamini açısından da zengin bir besin olan zeytinyağı, kemiklerin gelişmesini sağlayarak eklemleri güçlendirici bir özelliğe sahiptir. İçeriğinde bol miktarda D vitamini bulunduran zeytinyağı, kemik gelişimini destekleyerek kemik yapısını güçlendirir.
Yaşlı bireyler içinse çok faydalı bir vitamin olan, E vitamini kaynağıdır.
Zeytinyağında olan tekli doymamış yağlardan kilo almanın zor olduğunu söylemişlerdir. Zeytinyağıyla ilgili yapılan araştırmalar, kilo verme amaçlı kullanılmasında olumlu neticeleri olduğunu ortaya koymuştur.
Sindirim Sistemi dostu doğal zeytinyağı bağırsak hareketlerini iyileştirerek ve sindirim sistemini temizleyerek sindirim sistemine destek olur.
Cilt dostu zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur ve bu vitamin cildi rüzgâr, güneş ışınları vb. dış etkenlerden korur. Zeytinyağı son derece iyi bir nemlendirici özelliğe sahip olduğu için İçeriğinde bulunan E vitamini ile cildi akneden, iltihaplanmadan, cilt kanserinden korur. Topuklarda oluşan çatlakların tedavisinde bile kullanılabilir.
Zeytinyağı bunun yanı sıra içeriğinde yüksek miktarda E vitamini, A, D ve K vitaminleri; kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi vücut için yararlı birçok mineralin de kaynağıdır.
Önemli bir K vitamini kaynağı olan zeytinyağı, kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir gıda maddesidir.
Zeytinyağı, vücudun insülin direncini azaltarak şeker hastalığının önlenmesinde etkili bir besindir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir rol oynayan doğal zeytinyağı, çeşitli kanser hastalıklarına karşı vücudu kalkan gibi korumaktadır.
Sindirim dostu doğal zeytinyağı kabızlık problemlerinin giderilmesini sağlar.
Hücrelerin çalışma fonksiyonunu düzenleyerek vücudun erken yaşlanmasının önüne geçer.
Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Cildin kurumasını önleyerek daha sağlıklı bir görüntüye kavuşmanızda önemli bir rol oynar.
Sahip olmak isteyen kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir gıda maddesidir.
Aynı zamanda içeriğinde bulunan D vitamini sayesinde depresyon gibi hastalıkların tedavisinde de etkilidir.
Zeytinyağının kalite, damak zevki ve kullanım alanına göre birçok türü vardır. Bu çeşit zenginliği, zeytinyağı seçim yaparken farklı kriterleri göz önünde bulundurmamızı kolaylaştırır.
Zeytinyağı üretiminde kullanılan yöntemlerden birisi taş baskı soğuk sıkımdır.
Taş Baskı Zeytinyağı zeytinin, taş değirmenlerde ezilerek çıkartılan saf zeytinyağıdır. Taş değirmende hamur haline getirilen zeytinler preslenerek zeytinyağı ayrıştırılır.
Taş baskı zeytinyağı, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir. Kendi ekseni etrafında dönen taşlar haznedeki zeytinleri ezerek hamurlaştırır. Hamur haline gelen zeytin daha sonra özel gözenekli çullar üzerine serilir. Daha sonra zeytin hamuru serili olan bu çullar 360 bar basınçla hidrolik prese yerleştirilir. Presler yavaş, yavaş kapanarak çullardaki zeytin hamurlarını sıkar.
Bu sıkıştırma esnasında torbalardan taş baskı zeytinyağı yavaş yavaş sızarak alttaki haznede birikir. Böylelikle hamurun içerisindeki taş sıkım zeytinyağın çok büyük bir bölümü alınmış olur.
Taş baskı soğuk sıkım zeytinyağını sıcak yemeklerinizde ve kızartmalarınızda güvenle kullanabilirsiniz.